Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
In het tweede en derde masterjaar van de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente lopen studenten zogenoemde TG-schappen. De multidisciplinaire begeleiding door medische, technische en procesbegeleiders tijdens deze praktijkstages is essentieel voor het opleiden van technisch geneeskundigen. Procesbegeleiders begeleiden het leerproces en monitoren de voortgang van de student, met aandacht voor de professionele ontwikkeling.
Voor studenten en andere betrokkenen rijst regelmatig de vraag wat precies beoordeeld wordt door procesbegeleiders. Daarnaast bestaan er vragen over de consistentie in beoordeling tussen verschillende procesbegeleiders. Uit semi-gestructureerde discussies tussen procesbegeleiders onderling blijkt dat er over het algemeen overeenstemming bestaat over de gehanteerde beoordelingscriteria. Een mogelijke verklaring voor vragen van studenten en andere betrokkenen is dat variaties in taalgebruik tussen procesbegeleiders kunnen leiden tot onduidelijkheid over de beoordelingscriteria.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Gedeelde taal is cruciaal voor het uniform kunnen verantwoorden en uitleggen van zowel de werkwijze als de onderliggende beslissingen van procesbegeleiders. Om gedeelde taal te ontwikkelen, zijn er meerdere discussierondes met ervaren procesbegeleiders gehouden die hebben geleid tot de vertaling van de beoordelingscriteria in een visualisatie. Deze visualisatie, ‘De Competentieradar’, geeft 6 competenties weer: ‘reflectie’, ‘samenwerking’, ‘zelfsturing en regie’, ‘planning’, ‘communicatie’ en ‘leerontwikkeling tot TG’. De visualisatie is geen beoordelingsinstrument, maar een gesprekstool om met studenten te bespreken waar zij staan binnen de verschillende domeinen van de radar. Door een gelamineerde visualisatie tijdens een gesprek beschikbaar te hebben, kunnen zowel de huidige competenties van de student als de mogelijke groei in competenties inzichtelijk en bespreekbaar worden gemaakt.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Tijdens een collegiaal overleg is de radar geëvalueerd en werd duidelijk dat deze voor procesbegeleiders overzichtelijk, duidelijk en praktisch in gebruik is. De weergave van de competenties in de radarvisualisatie wordt gedeeld en uitgedragen door procesbegeleiders. Vanaf september 2024 wordt de radar toegepast bij de begeleiding van masterstudenten Technische Geneeskunde. De verwachting is dat de gedeelde taal vanuit de radar zal bijdragen aan meer duidelijkheid over de specifieke beoordelingscriteria en hun toepassing door procesbegeleiders.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
De competentieradar kan in algemene zin dienen als voorbeeld voor het bespreekbaar en inzichtelijk maken van de professionele ontwikkeling van studenten Technische Geneeskunde, en mogelijk ook van geneeskundestudenten. Omdat er geen vastgestelde minimum- of grenswaarde voor een onvoldoende is dient de radar altijd in de context van het geheel aan professionele ontwikkeling van de student te worden beschouwd. De implementatie in de praktijk zal vanaf september 2024 worden gedocumenteerd en geëvalueerd.