Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Coördinatie en afstemming van zorg bij multimorbiditeit door de Zorgverlener van Morgen
Patiënten met multimorbiditeit ontvangen vaak zorg van verschillende specialisten, wat leidt tot gefragmenteerde en slecht afgestemde zorg. Door vergrijzing zal dit probleem toenemen, wat een uitdaging vormt voor de
zorghoudbaarheid zoals de basis vormt van het Integraal Zorgakkoord. Betere coördinatie is nodig, met regieondersteuning vanuit ziekenhuizen als oplossing. Dit vereist een patiëntgerichte aanpak en nieuwe intraprofessionele samenwerking, die anders is dan de samenwerking tussen professionals aangaande een enkelvoudige aandoening en daarom andere competenties vraagt van de Zorgverleners van Morgen.
Onderwijs gericht op deze competenties is essentieel, maar de implementatie blijft uitdagend. Het is nog onduidelijk welke competenties nodig zijn voor regieondersteuning en hoe deze effectief aan A(N)IOS geleerd kunnen worden.
Doel:
De workshop heeft als doel deelnemers actief te betrekken bij het definiëren van kerncompetenties voor regieondersteuning bij patiënten met multimorbiditeit. Deelnemers maken kennis met inzichten uit leidraden en praktijkervaringen en gaan interactief aan de slag om concrete ideeën te ontwikkelen voor scholing en implementatie in medisch specialistische opleidingen.
Doelgroep:
De workshop richt zich op zorgprofessionals (in opleiding), onderwijskundigen, onderzoekers en docenten die betrokken zijn bij medisch specialistische opleidingen of zorginnovaties rondom complexe zorgvragen.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Introductie:Toelichting op de uitdagingen rondom multimorbiditeit, gebaseerd op recente inzichten uit de ‘Leidraad Multidisciplinaire beoordeling bij multimorbiditeit (2024)’ en de ‘Leidraad Behandeling van Patiënten met Multimorbiditeit in de Spreekkamer (2025)’.Korte presentatie van resultaten uit een enquêtestudie studie naar opleidings- en trainingsbehoeften van arts-assistenten met betrekking tot samenwerking en regieondersteuning voor patiënten met multipele chronische aandoeningen (MLTC) onder AIOS en specialisten.
Delen van ervaringen uit 2 pilot scholingen over zorgcoördinatie aan AIOS in OOR-NOInteractie en groepsopdrachten:Brainstormsessie in kleine groepen over essentiële competenties voor regievoering bij multimorbiditeit.Prioriteren en concretiseren van de besproken competenties in de plenaire groep, met focus op aansluiting bij bestaande competentieprofielen zoals interprofessioneel samenwerken.
Ontwikkelen van praktische leerdoelen en ideeën voor scholingsvormen die aansluiten bij de opleidingspraktijk.Afsluiting en opbrengst:Samenvatting van de gezamenlijk geformuleerde competenties en leerdoelen. Bespreking van toepasbaarheid binnen verschillende instellingen en opleidingen.
Opbrengst:
De workshop levert een raamwerk van kerncompetenties en bijbehorende leerdoelen op, inclusief concrete ideeën
voor scholingsmethoden. Dit raamwerk is direct toepasbaar in medisch specialistische opleidingen en kan door organisaties worden gebruikt om regievoering bij multimorbiditeit te verbeteren.
Referenties (max 2.):
1. Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
(2021) Kiezen voor houdbare zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak, wrr-Rapport 104, Den Haag: wrr.
2. Federatie Medisch Specialisten (2024) Leidraad multidisciplinaire beoordeling bij multimorbiditeit.
Max aantal deelnemers :
40