Competentiedomein maatschappelijke handelen; een onderwijsvoorbeeld uit de opleiding Tandheelkunde Groningen

Informatie
Auteurs
H.A. Spil
J. Hoekstra
Organisatie
UMC Groningen
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

De raamplannen van zowel Tandheelkunde en Geneeskunde zijn gebaseerd op het CanMEDS- model waarin de rol van ‘health advocate’ is doorontwikkeld tot het competentiedomein ‘maatschappelijk handelen’. Hoewel ‘health advocate’ een belangrijke, maar ondergewaardeerde rol is binnen het CanMEDS-raamwerk, blijkt integratie ervan in het medisch onderwijs een uitdaging1. In de Groningse visie van de opleiding Tandheelkunde is de aldaar opgeleide tandarts gekarakteriseerd als een teamspeler die tevens een maatschappelijke rol vervult binnen de samenleving2. Bij de curriculumherziening van de bacheloropleiding Tandheelkunde is de uitdaging aangegaan deze maatschappelijke rol een duidelijke plek te geven in de opleiding.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

De leerlijn Mondzorg in Context (MiC) is deze plek geworden. In deze leerlijn krijgen studenten de beroepscontext van de tandarts aangeboden, waarbij kennis en vaardigheden uit verschillende leerlijnen op geïntegreerde wijze moeten worden toegepast. Een belangrijk onderdeel van MiC is de uitvoering van een project dat studenten ervaring geeft en bewust maakt van de maatschappelijke rol van de tandarts. Een tweede doel is het ontwikkelen van generieke projectvaardigheden. In het derde bachelorjaar voeren studenten twee projecten uit, waarbij de opdrachtgever inhoudelijke begeleiding verzorgt en de MiC-docent procesbegeleiding.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Het eerste jaar heeft het veel inspanning gekost om opdrachtgevers en thema’s te vinden. Thema’s waaraan studenten gewerkt hebben zijn: ondersteunen van mensen met lage gezondheidsvaardigheden in contact met mondzorgprofessionals, het bij kinderen creëren van bewustwording van de eigen invloed op de mondgezondheid, vervuiling en duurzaamheid in de mondzorgpraktijk. Na deze ervaring kwamen nieuwe opdrachten veelal via dezelfde opdrachtgevers binnen. Studenten vonden de projecten leerzaam en benoemden vooral het contact met voor hen onbekende doelgroepen en onderwerpen als positief.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Het blijkt waardevol voor de motivatie wanneer studenten zelf meer invulling kunnen geven aan maatschappelijke projecten. Hierdoor ontstaat een meer open invulling van het project. Bij deze open invulling is een duidelijke projecthandleiding, inclusief projectfasen en bijhorende stappen essentieel. Het vooraf opstellen en beoordelen van de projectopdracht op inhoud en omvang is belangrijk om de haalbaarheid te borgen. Het is daarom noodzakelijk om opdrachtgevers, te kalibreren, zodat projecten goed aansluiten bij de leerdoelen van de studenten.

Referenties (max. 2):

1 Boroumand S, Stein MJ, Jay M, Shen JW, Hirsch M, Dharamsi S. Addressing the health advocate role in medical education. BMC Med Ed. 2020;20:28. Doi:10.1186/s12909-020-1938-7

2 Cune MS, Bildt MM, Lohr HJ. Redacteuren. Mondzorg: De Groningse visie. Groningen: Centrum Tandheelkunde en Mondzorgkunde; 2019. p. 38.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee