Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
In de hedendaagse gezondheidszorg is er een groeiende behoefte aan zorgprofessionals die innovatief en intrapreneurial gedrag vertonen om de grote uitdagingen in de sector het hoofd te bieden (Asurakkody, 2018). Dit type gedrag kan een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de patiëntenzorg, de effectiviteit van organisaties en de professionele voldoening. Het is daarom van groot belang om de competenties te begrijpen die bijdragen aan innovatief gedrag en intrapreneurship onder zorgprofessionals (Eines & Vatne, 2018). Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling en validatie van een competentiekader voor innovatief gedrag en intrapreneurship in de gezondheidszorg.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Een mixed-methods onderzoek werd uitgevoerd om een competentiekader te valideren dat is ontworpen om innovatief gedrag en intrapreneurship bij zorgprofessionals te beoordelen. Hierbij werden inzichten uit de bestaande literatuur en het EntreComp Framework van de Europese Unie gecombineerd. Een nominale groepstechniek werd toegepast om een diverse groep zorgprofessionals (N=12) samen te brengen. De basiscomponenten van het competentiekader voor innovatief gedrag en intrapreneurship in de zorg werden zorgvuldig uitgewerkt tijdens een gerichte groepsdiscussie. Vervolgens werd een Delphi-methode in drie rondes ingezet, waarbij een panel van experts waardevolle feedback gaf, perspectieven verfijnde en de taal van het kader werd aangepast. De nadruk lag op het valideren van het competentiekader door de relevantie en praktische toepasbaarheid ervan in de context van zorginnovatie en intrapreneurial initiatieven te onderzoeken.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Het resultaat van het onderzoek is een gevalideerd competentiekader, opgebouwd uit drie hoofdcategorieën: (1) ideeën & kansen, (2) middelen en (3) in actie komen. Elke categorie omvat een set indicatoren (variërend tussen 6 en 13) die de noodzakelijke competenties voor intrapreneurship beschrijven. Deze competenties worden verder gedetailleerd en beschreven op basis van het behaalde vaardigheidsniveau, variërend van basisniveau, via gemiddeld en gevorderd, tot expert niveau. Dit kader helpt zorgprofessionals om hun competentieniveau, intrapreneurial mindset en vaardigheden te ontwikkelen en te stimuleren.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Het gevalideerde competentiekader voor innovatief gedrag en intrapreneurship biedt zorgprofessionals een waardevol instrument om de benodigde competenties te begrijpen die in de zorg kunnen worden ontwikkeld en uitgebreid. Dit kader stelt professionals niet alleen in staat om hun eigen competentieniveaus te beoordelen, maar biedt ook inzicht in specifieke gebieden waarop zij zich verder kunnen ontwikkelen en groeien.
Referenties (max. 2):
Asurakkody, T. A., & Shin, S. Y. (2018). Innovative Behavior in Nursing Context: A Concept Analysis. Asian Nursing Research, 12(4), 237–244. https://doi.org/10.1016/j.anr.2018.11.003
Eines, T. F., & Vatne, S. (2018). Nurses and nurse assistants’ experiences with using a design thinking approach to innovation in a nursing home. Journal of Nursing Management, 26(4), 425–431. https://doi.org/10.1111/jonm.12559