Bring your own curriculum! Interprofessionele competenties detecteren door middel van een curriculumscreening: hoe doe je dat?

Informatie
Auteurs
L. Van Landschoot
P. Pype
Y. D' Hooge
Organisatie
Hogeschool Gent
Universiteit Gent
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Interprofessionele samenwerking is niet langer weg te denken uit de gezondheidszorg van vandaag en dus ook niet uit ons gezondheidsonderwijs. De wens is vaak groot om interprofessioneel onderwijs aan te bieden, maar hoe begin je hieraan, wanneer curricula reeds gevormd zijn?

Een curriculumscreening, om de bestaande interprofessionele competenties per opleiding in kaart te brengen, kan een eerste stap zijn, om op zoek te gaan naar interprofessionele onderwijsopportuniteiten. Breng je eigen ECTS fiche van je vak of opleiding mee, zodat we praktisch aan de slag kunnen met de tool, toegepast op je eigen onderwijscontext.

Doel:

Alle onderwijsprofessionals die interprofessioneel onderwijs wensen te integreren binnen bestaande opleidingen, kunnen tijdens deze ronde tafel inspiratie opdoen.

We wensen aan de slag te gaan met een screeningstool die ontwikkeld werd door het team ‘Interprofessional Collaboration in Education,Research and Practice(IPC-ERP) van universiteit Gent(UGent),om interprofessionele competenties in bestaande curricula op te sporen.

Er wordt ingezoomd op de screeningstool die verschillende gezondheids- en welzijnsopleidingen van UGent en HOGENT gebruikt hebben,om de leerlijn Leren Interprofessioneel Samenwerken (LISa) vorm te geven. Deze leerlijn is gebaseerd op de core competenties die het Interprofessional Education Collaborative(IPEC) opgesteld heeft en het werk van Gunaldo et al.(2017),om de IPEC-competenties volgens opklimmende moeilijkheidsgraad,gestructureerd en gefaseerde in te bedden in het curriculum.

Tijdens deze ronde tafel wordt de screeningstool om interprofessionele competenties op te sporen in je curriculum gepresenteerd. We gaan praktisch aan de slag met de tool om je eigen vak/opleiding te screenen,op zoek naar samenwerkingscompetenties. Er is ruimte voor debat en vragen rond verdere implementatie in je eigen opleiding na het gebruik van de tool. Na deze sessie heb je handvaten om deze tool toe te passen op het volledig curriculum van je opleiding.

Deelnemers van deze ronde tafel kunnen met elkaar in contact blijven door aan te sluiten bij onze online learning community ‘curriculumontwikkeling’.Zo kunnen we elkaar ook na het congres blijven inspireren en consulteren omtrent dit thema.

Doelgroep:

Lesgevers met interesse in interprofessioneel onderwijs, onderwijsontwikkelaars, curriculumcoördinatoren, opleidingshoofden.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Tijdens deze ronde tafel wordt de screeningstool om interprofessionele competenties op te sporen in je curriculum gepresenteerd. Er is ruimte voorzien voor vragen, discussie en voorbeelden uit het publiek, om elkaar nieuwe methodieken aan te rijken om interprofessioneel onderwijs in te bouwen in reeds bestaande curricula.

Referenties (max 2.):

Tina Patel Gunaldo, Kari Fitzmorris Brisolara, Alison H. Davis & Robert Moore (2017) Aligning interprofessional education collaborative sub-competencies to a progression of learning, Journal of Interprofessional Care, 31:3, 394-396, DOI: 10.1080/13561820.2017.1285273 To link to this article: https://doi.org/10.1080/13561820.2017.1285273

Interprofessional Education Collaborative (2023). IPEC Core Competencies for interprofessional collaboration practice: Version 3. Washington, DC: Interprofessional Education Collaborative

Max aantal deelnemers :

30

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee