Bouwen aan kwaliteitscultuur door middel van kwaliteitsdialogen

Informatie
Auteurs
D.P. Zwart
J.A. van der Linde
J.G. Meinema
N. van der Baan
P. van Ingen
Organisatie
Amsterdam UMC
Erasmus MC
UMC Utrecht
Universiteit Maastricht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

De NVAO definieert kwaliteitscultuur als een organisatiecultuur waarin belanghebbenden (intern en extern) streven naar kwaliteitsverbetering. De European University Association beschrijft kwaliteitscultuur als een cultuur gericht op continue verbetering van het onderwijs, bestaande uit twee componenten:

De cultureel, psychologische component gedeelde waarden, overtuigingen, verwachtingen en inzet t.a.v. kwaliteit, kwaliteitszorg en – verbetering.

De structureel, bestuurlijke component met vastgestelde processen en instrumenten ter verbetering van de kwaliteit en de coördinatie van individuele inzet die hierop is gericht.

Legemaate en collega’s (2022) benadrukken dat niet alleen individuele inzet, maar juist ook collectief eigenaarschap belangrijk is. Dit houdt in dat belanghebbenden (intern en extern) voortdurend gezamenlijk aandacht hebben voor verbetering en verantwoording van (kwaliteit van) onderwijs.

Een manier om de culturele en structurele component te verenigen met collectief eigenaarschap is een kwaliteitsdialoog. Een kwaliteitsdialoog omvat een dialoog tussen een groep betrokkenen die functioneert als een collectief om de kwaliteit van onderwijs op duurzame wijze te verbeteren. In een kwaliteitsdialoog wordt niet alleen de uitkomsten uit instrumenten gedeeld, maar zijn ook gedeelde waarden, overtuigingen, verwachtingen en inzet t.a.v. de kwaliteit van onderwijs een actief onderdeel van het gesprek.

De landelijke NVMO-werkgroep kwaliteitszorg (KZ) heeft kwaliteitscultuur op haar agenda geplaatst en ziet de kwaliteitsdialoog als een nieuw instrument om de kwaliteitscultuur te bevorderen. De kwaliteitsdialoog is een instrument dat de collega’s van de landelijke werkgroep KZ gezamenlijk uitwerken en willen voorleggen aan betrokkenen tijdens een ronde tafeldialoog.

Doel:

Het doel van deze rondetafelsessie is om deelnemers:

1. Inzicht te geven in wat kwaliteitscultuur is.
2. Kennis te laten maken met de kwaliteitsdialoog als instrument.
3. Verschillende perspectieven en ervaringen te laten uitwisselen met de componenten in de kwaliteitsdialoog als instrument.

Doelgroep:

Alle betrokken stakeholders (inclusief studenten) die geïnteresseerd zijn in de uitdagingen en best practices rondom kwaliteitscultuur en willen meedenken over de kwaliteitsdialoog als instrument voor kwaliteitscultuur.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Na een korte presentatie over kwaliteitscultuur en de kwaliteitsdialoog als instrument, worden deelnemers verdeeld over de ronde tafels (5/6p) om stap-voor-stap de kwaliteitsdialoog te doorlopen. Elke deelnemer beoordeelt het instrument vanuit het eigen perspectief. Bij voorkeur wordt een tafel interdisciplinair gevormd en werken deelnemers samen om best practices te delen en oplossingen te bedenken voor de bruikbaarheid van de kwaliteitsdialoog als instrument.

Deelnemers doen inzicht op over de kwaliteitscultuur en kwaliteitsdialoog als instrument om de kwaliteitscultuur te bevorderen.

Referenties (max 2.):

Legemaate, M., Grol, R., Huisman, J., Oolbekkink-Marchand, H., & Nieuwenhuis, L. (2022). Enhancing a quality culture in higher education from a socio-technical systems design perspective, Quality in Higher Education, 28:3, 345-359. doi: 10.1080/13538322.2021.1945524

Max aantal deelnemers :

30

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee