Belemmerende en bevorderende factoren voor studentbetrokkenheid bij het geven en gebruiken van de peerevaluatie in Team-Based Learning (TBL)

Informatie
Auteurs
G.W.G. Spaai
L. Roossien
R. de Vos
Organisatie
Amsterdam UMC
Universiteit Maastricht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):

Peerevaluaties (PE), bestaande uit een summatieve beoordeling en narratieve feedback, zijn een essentieel onderdeel van Team Based Learning (TBL). Deze narratieve feedback uit de peerevaluaties kan het leren van studenten positief beïnvloeden. Om dit positieve effect op het leren te bereiken is het belangrijk dat studenten elkaar constructieve feedback geven en dat studenten de ontvangen feedback ook daadwerkelijk gebruiken om zichzelf te verbeteren. Het is echter geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt en daarom is het onzeker of het gewenste leereffect wel wordt behaald. Het effectief incorporeren van de peerevaluaties is dan ook een uitdaging waar veel faculteiten mee worstelen.

Een belangrijke voorwaarde voor het geven en gebruiken van feedback is studentbetrokkenheid bij deze feedback (Winstone et al. 2017). Het is daarom ook van belang deze studentbetrokkenheid zoveel mogelijk te stimuleren

Het doel van dit onderzoek is dan ook om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de peerevaluaties en in de belemmerende en faciliterende factoren voor de betrokkenheid van studenten bij het geven en gebruiken van peerevaluaties. Hiervoor hebben wij de volgende onderzoeksvragen geformuleerd:

1. Wat is de kwaliteit van de peerevaluaties in de context van TBL (score + feedback)?

2. Wat zijn volgens studenten faciliterende en belemmerende factoren voor hun betrokkenheid bij het aanbieden en gebruiken van peer evaluatie in de context van TBL (score + feedback) en hoe verklaren zij deze?

Methode:

In deze mixed-method studie zijn de PE-scores van alle eerste- en tweedejaars geneeskundestudenten (2022-2023) geanalyseerd. Daarnaast de narratieve feedback van 102 feedbackgevers op twee verschillende momenten verzameld en geanalyseerd met behulp van een op theorie gebaseerde rubriek (o.a. Hattie en Timperley, 2007). Om inzicht te krijgen in de belemmerende en faciliterende factoren voor de betrokkenheid van studenten bij het geven en gebruiken van peer-evaluaties, werd vervolgens een vragenlijst afgenomen (N= 230) en zijn er 23 individuele interviews gedaan. De interviews zijn woordelijke getranscribeerd en thematisch geanalyseerd. De thema’s zijn vervolgens gekoppeld aan de verschillende dimensies van studentbetrokkenheid.

Resultaten (en conclusie):

Uit de resultaten blijkt dat studenten elkaar een hoge beoordeling toekennen, vooral oppervlakkige en positieve feedback geven en dat zij slechts in zeer beperkte mate verbeterpunten signaleren. De betrokkenheid van studenten bij het geven van peerevaluaties wordt belemmerd doordat ze dit niet als heel belangrijk ervaren, (sociaal) ongemak ervaren en beperkte hulpmiddelen en kennis hebben over het geven van feedback. Ook het geven van een beoordeling en het geven van narratieve feedback lijken elkaar in de weg te staan. De betrokkenheid van studenten bij het gebruiken van peerevaluaties om hun gedrag te verbeteren wordt vooral belemmerd doordat studenten weinig concrete feedback krijgen en de huidige feedback daardoor niet als nuttig ervaren. Studenten noemen duidelijkere hulpmiddelen en tips voor het geven van feedback en mondelinge peerevaluaties of het nabespreken van peerevaluaties in hun teams als manieren om hun betrokkenheid te stimuleren.

Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):

De kwaliteit van de peerevaluaties is beperkt en moet worden verbeterd, wat een grotere betrokkenheid van studenten vereist. Om de betrokkenheid van studenten bij het geven en gebruiken van peerevaluaties te vergroten, moeten studenten beter begeleid worden in het proces van het geven en gebruiken van feedback en moeten mondelinge peerevaluaties en teambesprekingen worden overwogen.

Hiervoor worden in het paper/de presentatie concrete en onderbouwde aanbevelingen gedaan

Referenties:

Winstone, N.E., Nash, R.A., Parker, M., & Rowntree, J. (2017) Supporting Learners’ Agentic

Engagement With Feedback: A Systematic Review and a Taxonomy of Recipience

Processes, Educational Psychologist, 52(1), 17-37, DOI: 10.1080/00461520.2016.1207538

Hattie, J., & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research,

77(1), 81–112. https://doi.org/10.3102/003465430298487

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee