Context / probleemstelling of aanleiding
Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):
Point-of-care echografie (POCUS) is echografie aan het bed van de patiënt gericht op een specifieke diagnostische vraag. Waar echografie vroeger voorbehouden was aan bepaalde medische specialisten, worden nu steeds meer artsen en medische studenten getraind in POCUS. Voor beginners is de oriëntatie van de echo-probe en de hand-oog coördinatie tijdens het POCUS onderzoek bijzonder uitdagend. Extended reality (XR) kan POCUS-onderwijs verbeteren door een 3D-anatomisch model in een fantoom of patiënt te projecteren, waarbij directe feedback wordt gegeven over de probe-oriëntatie.1 Wij hebben “Augmedicine Ultrasound” ontwikkeld, een XR-echografie applicatie waarin POCUS van het hart getraind kan worden zonder de noodzaak van een echografie docent of proefpersoon. Het doel van deze studie is te onderzoeken of training met de XR-echografie applicatie niet-inferieur is aan standaard POCUS-training.
Methode:
Coassistenten interne geneeskunde werden gerandomiseerd in twee groepen: één groep volgde POCUS-training waarin de XR-applicatie geïntegreerd was en één groep volgde de volledige standaardtraining. Standaardtraining bestond uit oefenen op een proefpersoon onder directe supervisie van een echografie docent. Beide groepen deden vervolgens een echografiepraktijktoets op een proefpersoon, waarin ze twee verschillende echobeelden maakten en de e-point-septal separation (EPSS) en tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) in millimeters maten. Bij afwezigheid van een gouden standaard werden deze uitkomsten, bepaald door experts, beschouwd als maat voor echografiecompetentie. Non-inferiority werd onderzocht door het gemiddelde verschil met de expertwaarde van deze metingen tussen de twee groepen te vergelijken. Secundaire eindpunten waren onder andere de tijd om de toets te voltooien en de kwaliteit van de gemaakte echobeelden.
Resultaten (en conclusie):
56 studenten werden geïncludeerd: 28 in de XR-groep en 28 in de standaardtraining groep. Het gemiddelde verschil met de expertwaarde van de EPSS-meting was 4.7 mm (SD 7.6) in de XR-groep en 2.5 mm (SD 2.2) in de standaardtraining groep (gemiddeld verschil 2.3 mm; 95% betrouwbaarheidsinterval -0.65 tot 5.2 mm). Twee studenten in de XR-groep hadden de EPSS op de verkeerde plek gemeten, wat leidde tot twee uitschieters. De TAPSE-meting lag 4 mm van de expertwaarde af in de XR-groep en 3.5 mm in de standaardtraining groep (gemiddeld verschil 0.49 mm; 95% betrouwbaarheidsinterval -1.4 tot 2.6 mm). Twee personen in de standaardtraining groep slaagden er niet in om de TAPSE-meting te doen en zijn geëxcludeerd van de analyse. De totale tijd voor het uitvoeren van de twee echometingen verschilde niet tussen de XR-groep en de standaardtraining groep. De kwaliteitsscore van de gemaakte echobeelden was gering hoger in de XR-groep dan in de standaardtraining groep.
Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):
Onze studie toont aan dat XR POCUS-training een waardevol alternatief is voor de standaardtraining. Hoewel we niet konden aantonen dat de EPSS-meting niet slechter werd gedaan in de XR-groep, werd dit beïnvloed door twee uitschieters. Daar tegenover stonden twee studenten in de standaardtraining groep waarbij de TAPSE meting niet is gelukt. De resultaten voor de TAPSE meting in de XR-groep, waarvoor een doorgaans als moeilijker beschouwd echobeeld moet worden gemaakt, waren niet inferieur aan die van de standaardtraining groep. De beeldkwaliteit was iets hoger in de XR-groep, wat erop kan wijzen dat toevoeging van het anatomische beeld in XR het beter mogelijk maakt een correcte opname te maken met POCUS. Een belangrijk voordeel van de XR training is dat er geen directe begeleiding van een docent nodig is, wat deze technologie waardevol maakt in situaties waarin veel studenten getraind moeten worden en studenten de mogelijkheid geeft op elk gewenst moment en tijdsduur te oefenen. Concluderend lijkt training waarin onze XR applicatie geïntegreerd is niet inferieur aan de standaardtraining, met voordelen op het gebied van beeldkwaliteit en zelfstandigheid.
Referenties:
Halpern et al. 3-D modeling applications in ultrasound education: a systematic review. Ultrasound Med Biol. 2022;48(2):188-97