AI-chatbots in medisch onderwijs – trend of toekomst?

Informatie
Auteurs
F.L.H. Muntinghe
J.C.J. de Wilde
K.Y. Ma
L.M. Cayres Ribeiro
W.W. de Weger
Organisatie
UMC Groningen
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Ontwikkelingen in het kunstmatige intelligentie (AI) veld gaan razendsnel met de komst van allerlei analytische en genererende modellen. ChatGPT, een zogenaamd groot taalmodel (LLM), is een recent en bekend voorbeeld. Dit zet niet alleen het onderwijsveld op scherp, omdat we na moeten denken hoe onze studenten om moeten gaan met de technologie, maar het vraagt ook om ontwikkelingen om ons onderwijs effectiever te maken. Echter kan deze hype er ook voor zorgen dat AI-tools overhaast geïmplementeerd worden. De vraag is of er een blijvende interesse zal zijn zodra de nieuwigheid eraf is.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

In de geneeskunde bachelor van de Rijksuniversiteit Groningen krijgen eerstejaars studenten sinds het academisch jaar 2024/2025 beschikking over een AI chatbot. Dit gebeurt in de vorm van een pilot. De chatbot is een interactieve webapplicatie, mogelijk gemaakt door een LLM, die studenten gebruiken om hun kennis over de leerstof te toetsen. De chatbot is ingesteld als een tutor die adaptieve en open vragen stelt aan de student over een leerdoel. Studenten krijgen feedback op hun antwoord, en op basis daarvan zullen er moeilijkere of makkelijkere vragen gesteld worden. Studenten werken tijdens de cursus “Oorzaken van Ziekten” met de chatbot onder supervisie van een student tutor op zes ingeplande momenten verspreid over het jaar. Daarnaast mogen de studenten ook buiten de lessen om werken met de tool, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een tentamen.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

In deze studie evalueren we deze pilot met de chatbot. Aan de hand van vragenlijsten en chatdata krijgen we inzichten in de ervaring en het gebruik van de chatbot. We vragen ons onder andere af in hoeverre deze tool behulpzaam is voor het leerproces, hoe studenten er mee werken en hoe geïnteresseerd de studenten blijven in de tool. Daarnaast krijgen we inzichten in het gebruik van de chatbot, zoals de duur van een sessie, de hoeveelheid interacties en het tijdstip van gebruik.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Uit onze informele evaluatie blijken student erg enthousiast en zien ze meerwaarde in de AI chatbot. We verwachten onze eerste data geanalyseerd te hebben voor het NVMO congres in 2025. Onze resultaten zullen bijdragen aan het ontwerp van toekomstige onderwijsstrategieën waarin chatbots een rol spelen en de docenten van morgen inzichten geven over de implementatie van chatbots in onderwijs.

Referenties (max. 2):

Kasneci E, Sessler K, Küchemann S, et al. ChatGPT for good? On opportunities and challenges of large language models for education. Learn Individ Differ. 2023;103:102274.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee