Context / probleemstelling of aanleiding
De kunst verstaan betekent zowel iets begrijpen, als iets goed kunnen. Dit symposium wil in beide betekenissen bijdragen aan het verstaan van de inzet van AI als simulator in het medisch onderwijs.
De snel opkomende AI-technologie biedt veelbelovende kansen om het medisch onderwijs te verrijken. Een veelbelovende mogelijkheid is de inzet van AI bij simulaties. Bijvoorbeeld om in een fictieve en veilige omgeving risicovolle scenario’s te genereren, of om communicatie te trainen én daar feedback op te geven. Uiteraard zitten er ook grenzen aan het gebruik van AI-technologie. Kan en mag AI alle situaties simuleren die we zouden willen? En welke eisen en grenzen stelt de sinds augustus 2024 van kracht zijnde de AI-act van de EU? Ook zijn er vragen van andere aard, zoals hoe het is om te leren communiceren met mensen, door te oefenen met praten met technologie: hoe overdraagbaar is deze geoefende vaardigheid?
In dit symposium krijgt u aan de hand van een aantal voorbeelden en korte inhoudelijke introducties inspiratie en inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van AI bij simulaties in het medisch onderwijs, inclusief aandacht voor de juridische, ethische en praktische overwegingen.
Na de inleidende vragen volgt een forumdiscussie over wat deze voorbeelden vragen van studenten, docenten en onderwijsinstellingen, en de mogelijkheden en onmogelijkheden hierin. Naast de inleidende sprekers, zal ChatGPT als een van de forum deelnemers aanwezig zijn.
Verstaat u de kunst om op te leren hoe we AI kunnen inzetten ter ondersteuning van simulaties? Samen willen we nadenken over het al dan niet inzetten van AI in het medisch simulatieonderwijs. Daarvoor is uw input onmisbaar!
Kom naar dit symposium en praat er over mee.
Namens DSSH: Marleen Groenier
Namens de werkgroep Simulatie en Gestandaardiseerde Patienten: Annelies Lovink, Ivan Bank
Namens de werkgroep Digitaal Leren en Innoveren: Hester van Eeren, Maryam Asoodar, Bart Thoonen