Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Bij het aanleren van klinische vaardigheden binnen de Diergeneeskunde opleiding lopen we tegen een aantal uitdagingen aan: voor het aanleren van (anatomische) basiskennis worden veel 2D leermiddelen gebruikt, zoals boeken en video’s, terwijl o.a. eerder1 onderzoek heeft uitgewezen dat veel studenten het lastig vinden om 2D kennis te vertalen naar de 3D praktijk; het oefenen van klinische basisvaardigheden op gezonde proefdieren moet vanuit het oogpunt van dierenwelzijn zoveel mogelijk worden beperkt. Echter, bij onvoldoende beschikbaarheid van patiënten zijn de oefen-mogelijkheden beperkt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het afnemen van bloed uit de staartvene van een koe. Een gevolg kan zijn dat een student onvoldoende competent is of voelt, bij zijn/haar eerste stappen in het werkveld.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
We willen onderzoeken of XR-technologie kan bijdragen om competent te worden en te voelen bij het uitvoeren van deze klinische handeling. Voor dat doel is een digitaal 3D model van de koe opgenomen in AvatarZOO, onze 3D leeromgeving voor HoloLens. Zowel het model als de interactiemogelijkheden van AvatarZOO zijn vervolgens aangepast om een trainingstool te ontwikkelen die het mogelijk maakt om ongelimiteerd te oefenen met het afnemen van bloed. Daarnaast biedt de XR-technologie volop mogelijkheden om de leeractiviteit te verrijken met just-in-time, gepersonaliseerde feedback en een opbouw in complexiteit van de klinische handeling. De complexiteit varieert o.a. van een minimalistisch model met daarin uitsluitend relevante structuren tot een volledig model van de koe met afleiders.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Deze technologie werd in-huis ontwikkeld en heeft geleid tot een 3D trainingstool die o.a. kan worden ingezet in de context van het veterinaire SkillsLab. Op dit moment worden er research protocollen uitgewerkt met als doel om te onderzoeken of het gebruik van deze geavanceerde trainingstool leidt tot het effectief behalen van de leerdoelen, het verbeteren van dierenwelzijn en het verhogen van self-efficacy.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Een belangrijk maatschappelijk uitgangspunt is dat studenten eerst klinische handelingen oefenen op een (simulatie)model, voordat zij deze uitvoeren op een levend dier2. Daarnaast streven we naar effectieve onderwijsmethoden die, aan de hand van gepersonaliseerde feedback en onbeperkte trainingsmogelijkheden bijdragen aan de dag-1 competenties van de studenten en bijdragen aan hun self-efficacy. Voor een succesvolle implementatie in het reguliere onderwijsprogramma zou het 3D-koemodel moeten worden ingezet in de fase voorafgaand aan practica met levende dieren of patiëntenzorg. Studenten zullen meer voorbereid zijn op de handeling waardoor het welzijn van de dieren minder wordt aangetast.
Referenties (max. 2):
1
Leeuwen BSv, et al. Rotation of 3D Anatomy Models Is Associated with Underperformance of Students with Low Visual-Spatial Abilities: A Two-Center Randomized Crossover Trial. Education Sciences. 2023; 13(10):992. https://doi.org/10.3390/educsci13100992
2
European System of Evaluation of Veterinary Training (ESEVT). ESEVT Standard Operating Procedure 2023. European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE); Federation of Veterinarians of Europe (FVE). 2023.