Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Context
De gezondheidszorg evolueert continu en de nood aan straffe zorgprofessionals is hoog, kwaliteit van zorg staat centraal. Voor toekomstige verpleegkundigen is het dan ook van groot belang dat zij hier op voorbereid worden. Binnen de opleiding verpleegkunde aan de Arteveldehogeschool, Gent wordt reeds enkele jaren ingezet op het versterken van verpleegkundigen in al hun facetten, zo ook in hun 21st century skills. De focus ligt hierbij op digitale vaardigheden, wereldburgerschap, speurende en onderzoekende vaardigheden, creativiteit, duurzaamheid en leiderschap.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Innovatie
Studenten bachelor verpleegkunde lopen tijdens hun derde (en voorlaatste) opleidingsjaar een stage van 10 weken ‘werkplekleren’. Tijdens deze stage nemen ze als studentengroep een verpleegafdeling over binnen een gezondheidszorginstelling. Deze studentengroep staat in voor de 24uurs-continuïteit van de verpleegkundige zorg. Zij nemen alle taken en verantwoordelijkheden van de afdelingsverpleegkundigen op zich.
In het theoretisch onderwijs van de opleiding ligt eveneens een focus op de 21st century skills aan de hand van verschillende leerlijnen die samenkomen in het derde opleidingsjaar.
In het academiejaar 2023-24 werd een wijziging doorgevoerd waarbij deze theoretische inhouden grotendeels verplaatst werden naar de stage werkplekleren: via een verbeterproject op de stageafdeling worden studenten getraind in hun 21st century skills op de werkplek zelf.
Het verbeterproject heeft een inhoudelijke focus gelinkt aan duurzaamheid en welzijn van zorgvragers en/of zorgprofessionals. De studentengroep gaat aan de slag met de verpleegkundige uitdaging en doorloopt hierbij de verschillende fasen van een design thinking proces om tot een creatieve en innovatieve oplossing te komen. Hiervoor zetten zij onderzoekende vaardigheden in, duiken zij in literatuur, netwerken ze binnen de organisatie, werken ze planmatig en toetsen zij af wat in de praktijk haalbaar is. Het project wordt volledig uitgewerkt door de studentengroep m.i.v. een prototype en uitgewerkt implementatieplan. De link naar verbetering van de kwaliteit van zorg is dan ook evident doorheen het projectwerk. Tijdens dit verbeterproject worden zij ondersteund door een probleemeigenaar (stageplaats) en een procesbegeleider (hogeschool).
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Ervaringen van de implementatie
Studenten ervaren de verpleegkundige uitdaging zelf tijdens hun stage waardoor zij de noodzaak voelen om met dit probleem aan de slag te gaan. Zij worden uitgedaagd op verschillende 21st century skills, brengen deze meteen in de praktijk en ervaren zo wat het betekent om verpleegkundige te zijn in alle facetten van het verpleegkundig beroep.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Lessons Learned
De stage werkplekleren laat studenten groeien als toekomstige verpleegkundige. Door expliciet te werken aan hun 21st century skills aan de hand van een geïntegreerde opdracht tijdens deze stageperiode groeien ze niet enkel als klinisch verpleegkundige, maar ook als digitale verpleegkundige, verpleegkundig wereldburger, duurzame verpleegkundige, speurende verpleegkundige, creatieve verpleegkundige en verpleegkundig leider.