Werken aan duurzame inzetbaarheid: belangrijk onderdeel van de professionele ontwikkeling voor AIOS en medisch specialisten.

Informatie
Auteurs
K.D.G. van de Kant
M.J. Oomes
S. J. van Luijk
Organisatie
Maastricht UMC+
MUMC+
Congres
Innovatie van morgen in het onderwijs van nu - Congres 2022
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Zoals op elke werkplek is het ook voor arts assistenten in opleiding (AIOS) belangrijk dat zij gezond, met plezier en productief hun werk kunnen doen. Echter, de werkdruk onder zorgprofessionals is hoog. Een aanzienlijk deel van de AIOS voelt zich overbelast wat zich kan vertalen naar bun-out en depressie. Daarnaast biedt het dagelijkse drukke werkschema weinig ruimte voor reflectie op persoonlijke professionele ontwikkeling. In 2018 is in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) het Duurzame Inzetbaarheidsproject gestart voor AIOS en (junior) specialisten. In het project zijn diverse hulpmiddelen ontwikkeld om weerbaarheid, veerkracht, duurzame inzetbaarheid en professionele ontwikkeling te vergroten.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Het project biedt een rijk aantal initiatieven waaruit AIOS kunnen kiezen. De (door het project aangeboden en betaalde) initiatieven betreffen:

-Coachloket: AIOS worden na een intake gekoppeld aan een deskundige voor een coaching traject op academisch niveau.

-Intervisie: AIOS bespreken o.l.v. een begeleider actuele, werk gerelateerde ervaringen en (probleem) situaties. In interactie met collega’s en coach kan veilig worden gereflecteerd op het eigen handelen.

-Trainingen/workshops, waaronder: feedback-, mentor-, cultuur-, en mindfulness trainingen.

-Vertrouwenspersoon voor AIOS: een zichtbare, laagdrempelige vertrouwenspersoon met kennis van de medische vervolgopleidingen om vertrouwelijke opleidingszaken te bespreken.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Veel AIOS hebben gebruik gemaakt van de aangeboden mogelijkheden:

86 AIOS hebben deelgenomen aan hooggewaardeerde, laagdrempelige coachtrajecten (gemiddeld cijfer: 8 [range: 8-10]). De meest voorkomende hulpvragen waren: versterken van competenties zoals omgang met feedback en communicatievaardigheden, keuzes maken, verhogen van zelfvertrouwen, en werk-privé balans.

11 opleidingsgroepen hebben intervisietrajecten ontvangen. De op maat gemaakte trajecten gingen over: persoonlijk leiderschap, welzijn, weerbaarheid, stressmanagement, de mens achter de professional, en casuïstiek. Intervisie zorgde voor meer onderlinge verbinding en begrip waardoor werk/zorg processen beter kunnen verlopen.

De trainingen/workshops zijn veelal geïmplementeerd als discipline overstijgend onderwijs.

30 AIOS hebben contact gehad met de vertrouwenspersoon voor AIOS over o.a. conflicten tussen AIOS en opleiders, bedreigende opleidingssfeer, of stagnerende opleiding.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

AIOS kunnen o.b.v. vrijwilligheid en eigen voorkeur kiezen uit een breed pallet aan laagdrempelige mogelijkheden om duurzame inzetbaarheid te vergroten, die op maat aangeboden worden. Veel initiatieven hebben een positieve insteek (bewustwording van kwaliteiten) en worden hoog gewaardeerd.

Belangrijke ontwikkelplannen:

-Structurele inbedding van duurzame inzetbaarheidsinitiatieven in de organisatie. Waarbij ook aandacht is voor systeemfactoren die naast individuele factoren belangrijke invloed hebben.

-Wetenschappelijke evaluatie van de impact van de initiatieven op duurzame inzetbaarheid.

-Omslag van het imago van initiatieven van probleemgerichte aanleiding naar een vast onderdeel van de professionele ontwikkeling van AIOS tijdens de opleiding zal het bereik en de impact vergroten.

Referenties:

Nationale a(n)ios-enquête 2020 Gezond en veilig werken, DJS

Building a Program on Well-Being. Tait Shanafelt, et al. Academic Medicine 2019:94:2

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee