Systematische reflectie op het professioneel functioneren : een structureel onderdeel van de (bij- en na)scholing van medisch specialisten.

Informatie
Auteurs
E.J. van der Jagt
P.L.P. Brand
Organisatie
Isala ziekenhuis
Universiteit Utrecht
Congres
Innovatie van morgen in het onderwijs van nu - Congres 2022
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Systematische reflectie op het professioneel functioneren : een structureel onderdeel van de (bij- en na)scholing van medisch specialisten.

Doel:

Reflectie op professioneel handelen kan aansluiten op programma’s voor zelfevaluatie en 360 graden feedback van patiënten en collega’s. Artsen (studenten, aios, anios en praktiserende artsen) nemen steeds vaker deel aan vormen van reflectie. Coaching, supervisie en begeleide intervisie hebben hun weg gevonden in opleiding en nascholing. Daarbij gaat het vaak om doelstellingen als preventie van overspanning en burn-out, het hanteren van werkdruk en het versterken van de balans werk-privé. De meerwaarde van deze begeleidingsvormen gaat echter verder. Reflectie op het professioneel handelen, verbetering van communicatievaardigheden en versterking van persoonlijk leiderschap zijn ook nuttig voor de professional die geen urgente begeleidingsvragen heeft en die zijn zaag scherp wil houden en de kwaliteit van het werk wil verhogen. Coaching, supervisie en (begeleide) intervisie zouden ingebed moeten zijn in de gehele medische loopbaan.

In de workshop gaan we in op de kennis vanuit de literatuur over het nut en effect van deze begeleidingsvormen, en bespreken we wat dit betekent voor de praktijk van de deelnemers. In welke vorm zouden deze begeleidingsvormen kunnen worden aangeboden, en wat vraagt dit van de organisatie?

Deelnemers bespreken hoe en in welke vorm zij coaching, supervisie en (begeleide) intervisie kunnen laten aansluiten op hun onderwijsprogramma’s en hoe deze vormen een structureel en vanzelfsprekend onderdeel kunnen worden van het ‘leven lang leren van de arts’.

Zij hebben inzicht in de wijze waarop ze dit desgewenst in hun eigen beroepspraktijk kunnen vormgeven.

Doelgroep:

artsen, aios, anios, opleiders en bestuurders/beleidsmakers in eerste en tweede lijns zorg.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Presentatie van inhoud, doelstelling en werkwijze van de diverse begeleidingsvormen, afgewisseld met discussie in kleine groep en afgesloten met conclusies en take home messages.

Referenties:

Max aantal deelnemers :

Cirac 40 deelnemers

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee