De planeet als patiënt.

Informatie
Auteurs
A. Nusselder
J. Mattijsen
L. Warmerdam
Organisatie
IFMSA-NL
Congres
Heilige huisjes - Congres 2020
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Klimaatverandering en gezondheid.

Doel:

Kennis opdoen ten aanzien van klimaatverandering en gezondheid en verduurzaming van de zorg, mogelijkheden binnen het huidig medisch curriculum inventariseren.

Doelgroep:

Geneeskundestudenten, onderwijzers

Opzet: activiteiten en opbrengst:

De gezondheidsgevolgen van klimaatverandering zijn voor de meeste artsen en geneeskundestudenten onbekend. Dit terwijl het Lancet Countdown Rapport klimaatverandering in 2009 al het grootste gezondheidsprobleem van de 21e eeuw noemde (1). Klimaatverandering leidt onder andere tot hitte-gerelateerde sterfte door dehydratie en exacerbatie van cardiale en pulmonale aandoeningen. Andere voorbeelden zijn droogtes, extreme weersomstandigheden en bosbranden, welke primaire levensbehoeften aantasten, en veranderingen die leiden tot een gunstiger klimaat voor pathogenen, waardoor uitbraken van infectieziekten en door vector overgedragen ziekten meer voorkomen. Ook in Nederland zijn de effecten van klimaatverandering op gezondheid merkbaar. In de hitteperiode in de zomer van 2019 zijn er bijna 400 meer sterfgevallen gerapporteerd dan gemiddeld verwacht in die periode, en de twee hittegolven in de zomer van 2018 droegen bij aan 100 extra sterfgevallen per week. Naast de dreiging die klimaatverandering voor onze gezondheid vormt, bestaan hier ook kansen: klimaatactie doet de gezondheid goed. Zo zorgt de overstap naar een meer plantaardig dieet niet alleen voor minder CO2-uitstoot maar pakt het ook wereldwijde problemen als overgewicht, diabetes en hart-en-vaatziekten aan. De aanpak van luchtvervuiling door fossiele brandstoffen, vermindert bovendien de ziektelast van long, hart-en-vaatziekten en neurologische aandoeningen. De ziektelast die ontstaat door klimaatverandering is met name groot bij ouderen, kinderen, chronisch zieken, migranten en mensen met een lager inkomen. Als toekomstig artsen is het belangrijk om mee te praten over klimaatverandering, omdat de klimaatactie waar wij als maatschappij voor kiezen invloed heeft op de patiënten die wij in de dagelijkse praktijk zien. Daarnaast draagt de zorgsector in Nederland bij aan 7% van de nationale CO2-voetafdruk. Daarom is het belangrijk om ons af te vragen of en in welke vorm klimaatverandering en gezondheid, en verduurzaming van de zorg een plek in het medisch onderwijs behoeven (2).

Gedurende deze sessie zullen we een interactieve introductie van het thema en diens diverse aspecten bieden, de behoefte aan en mogelijkheden voor de integratie van het onderwerp in het medisch curriculum in kaart brengen en discussiëren over hoe geneeskundestudenten en artsen aan de oplossing voor dit maatschappelijk probleem kunnen bijdragen.

Referenties:

Costello, A., et al. Managing the health effects of climate change:

lancet and University College London Institute for Global Health Commission. The Lancet, 2009. 373(9676),Policy Document Klimaatverandering en gezondheid, IFMSA-NL, april 2020. https://drive.google.com/file/d/1-vluJOrPLd88AcKni6wbLlTYPu6g5_wY/view?usp=sharing

Max aantal deelnemers :

40

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee