Zorg is mensenwerk: Hoe wordt de praktijk van paramedici gekleurd door de persoonlijke dimensie in de professionele identiteit?

Informatie
Auteurs
E.E.W. Belgraver
Organisatie
Hogeschool Utrecht
Congres
Samen leren, samen werken - Congres 2023
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Door verschuiving van diagnosegericht naar mensgericht werken kunnen paramedici dilemma’s ervaren vanwege verschillen tussen de waarden van professionele protocollen en hun persoonlijke waarden, onderdeel van de persoonlijke dimensie (Belgraver, 2022). Vraag in dit onderzoek is hoe de paramedische praktijk gekleurd wordt door de persoonlijke dimensie in de professionele identiteit.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Het promotieonderzoek is gestart gestart met een scoping-review (Belgraver, 2022). Vanuit deze uitkomsten zijn er in het empirische deel van dit onderzoek 46 narratieve interviews gehouden met ergo­therapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en optometristen met diverse achtergronden en werkzaam in de verschillende paramedische praktijkgebieden.

Verhalen, narratieven, geven een inkijk in de belevingswereld van individuen. Om de narratieve interviews richting te geven, werd de deelnemers gevraagd om één kritisch incident en één succesverhaal te ver­tellen waarin ze een dilemma of een positief effect van hun persoonlijke dimensie ervaarden.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Vanuit de scoping-review is er een conceptueel model van de persoonlijke dimensie in de pro­fessionele identiteit van paramedici opgesteld. In dit model kwamen vier aspecten van de persoonlijke dimensie naar voren met binnen ieder aspect weer een aantal sub-aspecten. De eerste drie aspecten, socio-demografische kenmerken, levenservaringen en persoonlijke kenmerken rondom veerkracht en deugden hangen met elkaar samen, beïnvloeden elkaar maar voeden samen het vierde aspect: het we­reldbeeld van de paramedicus. Het wereldbeeld omvat de kernwaarden, normen en overtuigin­gen die gevormd zijn vanuit de socioculturele achtergrond van de paramedicus.

In de interviews werd gekeken hoe deze per­soonlijke dimensie zichtbaar wordt in de prak­tijk. Uit de analyse van de interviews blijkt dat er een scala aspecten is waardoor de persoon­lijke dimensie in de professionele identiteit zichtbaar wordt. De aspecten bestaan uit direct zichtbare kenmerken zoals leeftijd, geslacht, huidskleur of uitingen van religie of levensop­vatting. Daarnaast komen in de attitude aspecten naar voren die onderdeel zijn van de persoonlijke dimensie, zoals het handelen vanuit persoonlijke waarden en am­bities. Deze zichtbare kenmerken en attitude gerelateerde aspecten zijn onderling dermate verstrengeld dat ze niet meer in categorieën uiteen te trekken zijn zoals in de literatuur. De persoonlijke waarden en ambities van waaruit wordt gehandeld komen voort uit opvoeding en levenservaringen rondom ziekte, overlijden en ouderschap.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

De verschillende aspecten van de persoonlijke dimensie zijn in theorie te categoriseren maar blijken in de praktijk verstrengeld tot uiting te komen.

De mate waarin de persoonlijke dimensie in de praktijk tot uiting komt hangt meer samen met de werkplek dan met het paramedische beroep.

Oog hebben voor de persoonlijke dimensie van een paramedicus en dit ook onderling bespreken lijkt een positieve uitwerking te hebben op zowel de zorg voor patiënten/cliënten als op het welzijn van paramedici.

Referenties (max. 2):

Belgraver, E.E.W., Coppoolse, R., Van Doorn, L., Bakker, C. (2022). The personal dimension of allied health professional identity: A scoping review in health sciences literature. IJHP, 9(1) 39–58, https://doi.org/10.2478/ijhp-2022-0004

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee