Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Bij het ondergaan van kleine invasieve procedures (zoals vaccinatie of lumbale punctie) in de medische setting is teamwork van belang voor het optimaliseren van de ervaring van de patienten. Veel patienten hebben angst of stress, en goede teamsfeer en juiste omgang en communicatie met de patient kan de ervaring herkaderen. Wanneer dit niet gebeurt kan dit leiden tot negatieve consequenties zoals mindere samenwerking van de patient, niet succesvolle pogingen of langere duur van de procedure1.
Zorgverleners zijn vaak niet bewust van het effect dat communicatie heeft op de ervaring van de patient. Onbewust kan het team nocebo effecten uitlokken door zowel verbale als non verbale expressies2. Verandering van communicatie van het hele team kan pijn en angst verminderen en teveredenheid verhogen bij zowel bij de patient als bij de zorgverleners.
Daarom hebben wij in ons 5 jarig medisch curriculum “ positieve communicatie” geintroduceerd als tool, zowel aan de Universiteit Antwerpen als aan de Universiteit van Nijmegen. Dit is een techniek die nuttig blijkt voor al het personeel, van administratief medewerker tot arts.
Doel:
-Krijgen van kennis van de wetenschappelijke achtergrond van het nocebo effect en de invloed van communicatie van het team op patientencomfort tijdens kleine ingrepen.
-Vaardigheid om met de patient direct een goede verbinding te maken door non verbale technieken.
-Bewustwording van veel gebruikte negatieve suggesties
-Aanleren van verbale technieken die de beleving van de patient postief kunnen herkaderen.
Doelgroep:
Communicatietrainers van alle studenten en medewerkers in de zorg, inclusief trainers van multidisciplinaire teams en administratieve medewerkers.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
De communicatietraining is gebaseerd op een cursus die tot stand kwam in samenwerking met de radboud Universiteit te Nijmegen en berust vooral op bewustwording van de communicatiestijl van de participanten en het aanreiken en oefenen van reframing. Dit door aanbrengen van de wetenschappelijke achtergrond en (zonodig virtuele) rollenspellen met ALOBA (Agenda Led, Outcome Based Analysis) feedback.
Referenties (max 2.):
1 Lang EV, Hatsiopoulou O, Koch T, et al. Can words hurt? Patient-provider interactions during invasive procedures. Pain 2005; 114: 303-9
2 Zech N, Seemann M, Hansen E. [Nocebo effects and negative suggestion in anesthesia]. Anaesthesist2014; 63: 816-24
Max aantal deelnemers :
20